Vibration at drive line tunnel 69 mach
#1
I have been experiencing a vibration at 60+ mph around the transmisson , I thought it was a U-joint but to nite I checked the U-joints and they were ok, but I did find the front yoke going into transmisson was sloopy . I suspect the yoke is in need of replacement /
I am thinking thats the issue not the tranny output shaft.
Can anyone help conmfirm ?
Reply
#2
There is also a bushing in the tailhousing that also centers the yoke.Also might check the pinion angle on the rear axle.

http://www.carcraft.com/howto/91758/photo_08.html

Reply
#3
(09-25-2011, 11:21 AM)1969jimmach Wrote: There is also a bushing in the tailhousing that also centers the yoke.Also might check the pinion angle on the rear axle.

http://www.carcraft.com/howto/91758/photo_08.html


Well nothing else hasd changed , except the yoke is sloopy on the tail shaft . I removed the tranny when I did my engine rebuild and mayber I didn't do something I was supposssed to when I reinstalled it. ? Because it didn't vibrate before I did the tranny removal.

Don are you here ? need some expert Ford advice or anyone who has more knowledge than I .
Reply
#4
Were the motor mounts or the trans mount replaced?Cause these can affect drive line angles too.Also rear springs they can also change you maybe right that the yoke is worn Id also look at the bushing in the trans.Gears

I found this also maybe it will help.

http://www.network54.com/Forum/260730/th...ft+Bushing
Reply
#5
[quote='1969jimmach' pid='16299' dateline='1316973699']
Were the motor mounts or the trans mount replaced?Cause these can affect drive line angles too.Also rear springs they can also change you maybe right that the yoke is worn Id also look at the bushing in the trans.Gears
[/quote
Yes both were replaced.

i put in what was called for . Never gave any thought that but what i am thinking now is the bush you have mentioned. How would that have happened when it was never driven untill just this last month ? Is there a possibilty the yoke is not on the output shaft far enough ? as sloopy as it is , I wonder if thats ther issue .

Reply
#6
If the vibration wasnt there before then I would double check to see if you got the right mounts when you changed them.
Reply
#7
(09-26-2011, 07:17 AM)1969jimmach Wrote: If the vibration wasnt there before then I would double check to see if you got the right mounts when you changed them.

Again everything else seesm to be ok, but how do I account for the sloopy fit of the drive shaft ? I have been racking my brain ( not much there ) but I can not figure out what has happened. It has been so long that it say with out being driven , i wonder if it was like that before and I didn't notice ?

Reply
#8
I had the same type of trouble a while ago and it was a bad tranny mount. [/i]
Reply
#9
You didn't mention how you checked the U joints, if you simply checked for slop (wiggled them) you could have worn or pitted needles or cups. Which wouldn't show until you completely remove the driveshaft and rotate the U joints in all directions looking for tightness, popping, dry or rusty pucks. All of these can cause the vibration. Look at the yoke itself. Is it smooth or does it have grooves worn in it? Also look for dirt/rust inside the splines of the yoke. If the shaft was hard to install in the trans. It could be binding and causing the vibration. Look to see, if you can see any weight welded to the shaft or a place where there was a weight that has slung off. Last but not least check for straightness believe it or not they are very easy to bend, something fell on it??? and it doesn't take much to get a vibration. JTS 71 Mach1
Reply
#10
(09-25-2011, 10:47 AM)mymachone Wrote: I have been experiencing a vibration at 60+ mph around the transmisson , I thought it was a U-joint but to nite I checked the U-joints and they were ok, but I did find the front yoke going into transmisson was sloopy . I suspect the yoke is in need of replacement /
I am thinking thats the issue not the tranny output shaft.
Can anyone help conmfirm ?
Hi. What engine and transmission is in your car? I have te same problem but it varies with temperature which leads me to the mount. Mine is oily but intact. Please advise. Thanks..

Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Best radiator for my 69 Mach 1 NoOnesHero 2 1,761 11-04-2020, 05:21 AM
Last Post: Mach1 Driver
  "70 Mach 1 Fuel Line Routing 70MACH427 1 3,790 12-28-2018, 06:07 AM
Last Post: 1969_Mach1
  69 Mach 1 SCJ Vakue My Mach 1 20 14,448 09-01-2018, 03:33 PM
Last Post: Steven Harris
  427 in a 69 Mach 1 My Mach 1 3 4,831 08-28-2018, 01:59 PM
Last Post: My Mach 1
  magnaflow vs flowmaster for 1969 mach 1 351w rindel 7 15,592 08-25-2015, 01:12 PM
Last Post: JTS71 Mach1
  Headers for 1969 mach 1 351w 4brrl? rindel 38 49,919 07-29-2015, 08:12 AM
Last Post: 1969_Mach1
  69 mach 351w engine rebuild question rindel 32 48,458 04-17-2015, 04:01 AM
Last Post: 1969_Mach1
  69 mach 1 carb swap ? ctstatz123 6 11,800 02-22-2015, 07:15 PM
Last Post: gxr02190
  1970 Mach 1 428CJ Intake Manfold & Headers Willardstanley 1 5,847 11-06-2014, 12:47 PM
Last Post: JTS71 Mach1
  !970 Mach !, 351C Headers. rharden 1 6,239 08-15-2013, 10:28 AM
Last Post: Steven Harris

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Latest Threads
Hotchkis coils?
Last Post: Limeyboy
Today 12:13 AM
» Replies: 2
» Views: 22
Look up VIN by search of previous owner?
Last Post: JTS71 Mach1
Yesterday 08:03 AM
» Replies: 1
» Views: 32
Opticalrectomitis
Last Post: JTS71 Mach1
01-16-2021 02:57 PM
» Replies: 0
» Views: 331
Olympics Question
Last Post: JTS71 Mach1
01-16-2021 02:42 PM
» Replies: 2
» Views: 291
New member
Last Post: Limeyboy
01-16-2021 11:02 AM
» Replies: 18
» Views: 642
44 Magnum
Last Post: JTS71 Mach1
01-15-2021 11:11 AM
» Replies: 0
» Views: 86
wiring problem
Last Post: JackWagon3
01-14-2021 11:58 AM
» Replies: 6
» Views: 7030
Will a Monte Carlo bar fit?
Last Post: Shaker70
01-06-2021 04:45 AM
» Replies: 1
» Views: 399
Leaf spring shackles
Last Post: JTS71 Mach1
12-28-2020 01:29 AM
» Replies: 3
» Views: 527
console restore 1969 1970 mustang
Last Post: JTS71 Mach1
12-27-2020 03:48 AM
» Replies: 5
» Views: 7423
Merry Christmas
Last Post: JTS71 Mach1
12-26-2020 05:57 PM
» Replies: 1
» Views: 414
MERRY CHRISTMAS!
Last Post: JTS71 Mach1
12-26-2020 02:22 AM
» Replies: 0
» Views: 371
Replacing brake lines
Last Post: JackWagon3
12-25-2020 12:28 PM
» Replies: 1
» Views: 516
Top loader ID
Last Post: Tom W
12-24-2020 11:08 PM
» Replies: 0
» Views: 378
That new/old Jeep smell
Last Post: JTS71 Mach1
12-24-2020 03:31 PM
» Replies: 6
» Views: 3003
Rear end woes...
Last Post: JTS71 Mach1
12-23-2020 02:44 AM
» Replies: 13
» Views: 2795
Yellow 70 Shaker Cleveland here!
Last Post: Shaker70
12-20-2020 03:59 AM
» Replies: 4
» Views: 689
Heater control knobs D1AZ 18519-A
Last Post: JackWagon3
12-19-2020 10:08 AM
» Replies: 2
» Views: 707
Parking Brake Warning Light
Last Post: crendave
12-18-2020 09:43 AM
» Replies: 0
» Views: 408
Holley sniper fuel injection
Last Post: pkfordman
12-16-2020 07:35 AM
» Replies: 4
» Views: 3652

>